Een duurzaam antibioticabeleid - met focus op het verminderen van antibioticagebruik in de dierlijke sector - is een belangrijke doelstelling van BFA. In het Duurzaamheidscharter hebben BFA en haar leden zich geëngageerd om de productie van antibioticum gemedicineerde voeders uit te faseren tegen 2027. BFA neemt verschillende maatregelen om haar leden hierin te ondersteunen. Daarnaast staat BFA mee aan de basis van het antibioticumbeleid in België door vertegenwoordiging in de verschillende kwaliteitssystemen.
Antibiotica zijn stoffen die de groei van een bacterie afremmen of die de bacterie doden. Ze worden gebruikt om bepaalde bacteriële infectieziekten bij mensen en dieren te behandelen. Bacteriën kunnen ongevoelig (resistent) worden voor antibiotica. De antibiotica kunnen de bacteriën dan niet doden of afremmen. Dit kan tegengegaan worden door antibiotica correct te gebruiken én enkel indien nodig.
Diagnose en behandeling
De dierenarts stelt een diagnose, bepaalt de behandeling en schrijft de noodzakelijk diergeneesmiddelen voor. De dierenarts kan ook kiezen om de dieren te behandelen via een (antibioticum) gemedicineerd voeder. Hiervoor wordt een voorschrift opgemaakt. Het voorschrift wordt aan de diervoederfabrikant bezorgd die vervolgens zorgt voor de productie van gemedicineerd voeder.
Binnen de sector wordt er hard gewerkt aan tools voor registratie, verwerking, rapportering en sensibilisering. De bestaande tools werken nauw samen om data uit te wisselen. Zo bouwden Belpork, Belplume, IKM en Belbeef het antibiotica monitoringsysteem AB Register uit. Daarnaast bestaat Sanitel-Med, een online applicatie van de overheid waarin alle voorgeschreven, verschafte en toegediende antibiotica voor diergeneeskundig gebruik worden bijgehouden. In Wallonië gebruikt men het systeem Bigame.
Binnen AMCRA werd het AMCRA 2030 plan opgemaakt. Dit plan omvat een aantal strategische doelstellingen met betrekking tot het antibioticumgebruik en resistentiebeleid bij dieren in België. Er wordt gestreefd naar een rationeel en minimaal antibioticum gebruik. Om het antibioticagebruik te kunnen meten en bij te sturen, wordt er binnen de sector hard gewerkt aan tools voor registratie, verwerking, rapportering en sensibilisering. De bestaande tools werken nauw samen om data uit te wisselen.
Klik hier voor meer informatie over methodiek & analyse.
BFA werkte een handboek arbeidsveiligheid uit en een onthaalbrochure voor nieuwe werknemers.
Lees meer over de gedragscode en de werkgroep duurzaamheid van het Ketenoverleg.
Deze pagina handelt over onderzoek in onze sector.