Samen met belangrijke stakeholders (landbouworganisaties, farmabedrijven, dierenartsen, wetenschappers en de overheid), richtte BFA in 2012 het kenniscentrum AMCRA op. AMCRA staat voor AntiMicrobial Consumption and Resistance in Animals, en heeft als doel een duurzaam antibioticabeleid uit te rollen, waarbij het risico tot antibioticumresistentie bij zowel de mens als het dier onder controle wordt gehouden.
BFA is betrokken bij de lopende dossiers binnen het Raad van Bestuur.
Sinds de oprichting heeft AMCRA heel wat bereikt: naast de adviezen over reductie van antibioticumgebruik, zette AMCRA verschillende sensibiliseringscampagnes op. De Wetenschappelijke Eenheid van AMCRA speelt een belangrijke rol bij analyses, die worden uitgevoerd door de overheid en sector.
In 2014 stelden de leden van AMCRA samen het Visieplan 2020 op. Dit plan omvat tien streefdoelen en actiepunten, en formuleert drie concrete targets (met 2011 als referentiejaar):
1. 50% minder antibioticumgebruik tegen 2020
2. 75% minder van de meest kritisch belangrijke antibiotica tegen 2020
3. 50% minder AB gemedicineerde voeders tegen 2017
Zowel de Belgische als de Europese cijfers bieden een goed zicht op de realisaties van de afgelopen jaren. Maar het werk van AMCRA is nog niet gedaan. Daarom werd binnen AMCRA een Visie 2024 Plan opgemaakt, om ook na 2020 nog bredere doelstellingen na te streven.
Dankzij de vele inspanningen van AMCRA is er sinds 2011 een fikse daling van het antibioticagebruik via gemedicineerde voeders gerealiseerd.
BFA heeft in 2013 een Actieplan Antibioticareductie uitgewerkt, dat vier hoofddoelen omvat.
In het Duurzaamheidscharter (2020) streeft BFA ernaar om de productie van antibioticum gemedicineerde diervoeders uit te faseren tegen 2030. Dit gebeurt stapsgewijs: 65% tegen 2022 en 75% tegen 2024.
Een overzicht van de BFA maatregelen is terug te vinden in de Factsheet Antibiotica.
In 2016 definieerden Belgische ministers en verschillende sectorale partners zeer ambitieuze doelstellingen om antibioticagebruik bij dieren terug te dringen. Ook BFA zette zijn schouders onder dit initiatief, de doelstellingen werden vastgelegd in het eerste “Antibioticaconvenant”, voor de periode 2016-2020.
Deze samenwerking bleek erg doeltreffend, zodat een “tweede Convenant” voor de periode 2021-2024 ondertekend werd tussen de verschillende partners. In dit convenant verbonden ze zich enerzijds tot het bereiken van nieuwe reductiedoelstellingen, en anderzijds tot het behouden van een laag gebruik voor kritieke antibiotica:
Naast deze becijferde doelstellingen zijn er ook niet-becijferde doelstellingen opgenomen in het Convenant, zoals bijv. de ontwikkeling van een methode om het antibioticagebruik bij gezelschapsdieren te evalueren, en het opstellen van een reductiepad voor de vermindering van het antibioticagebruik bij deze diersoorten.
De doelstellingen en geplande acties zijn opgenomen in het “Belgische One health Nationaal Actieplan tegen AMR”, dat is opgesteld voor alle gebieden en alle bevoegdheden die betrokken zijn bij de strijd tegen AMR.
Bigame is net als AB Register een sector initiatief om antibioticum data te verzamelen, voornamelijk gericht op de melkveesector in Wallonië en de varkenssector. Daarnaast kan Bigame ook gebruikt worden als tool om toedienings-en verschaffingsdocumenten (TVD) te beheren.
BFA werkte een handboek arbeidsveiligheid uit en een onthaalbrochure voor nieuwe werknemers.
Lees meer over de gedragscode en de werkgroep duurzaamheid van het Ketenoverleg.
Deze pagina handelt over onderzoek in onze sector.