Arbeidsveiligheid & opleidingen


In de diervoedersector wordt er veel aandacht besteed aan arbeidsveiligheid. Om onze leden te helpen zich in orde te stellen met de wetgeving rond arbeidsveiligheid & welzijn, ontwikkelde BFA het handboek ‘Arbeidsveiligheid’
In 2021 werd het bestaand handboek grondig herbekeken, in samenwerking met het extern bureau DORO Industrial Safety. Verscheidene nieuwe hoofdstukken werden toegevoegd, andere werden aangevuld of aangepast in lijn met de huidige wetgeving. Bij de update van het handboek werd er rekening gehouden met de campagneresultaten uit 2019 van de Antwerpse arbeidsinspectie en met de praktische kennis van de Task Force arbeidsveiligheid. 

Als diervoederfabrikant kun je de documenten gemakkelijk personaliseren en als gebruiksinstrument toepassen in je bedrijf.  

Meer weten?

Raadpleeg hier de inhoudstafel van het handboek. Wil je het handboek bestellen, gebruik dan dit formulierNeem ook zeker een kijkje op de website van het Belgian Safe Work Information Cente(BeSWIC), een onderdeel van het Europese Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk

Opleidingen beroepschauffeurs

Beroepschauffeurs moeten volgens de wetgeving (KB 4/05/2007 verplichte bijscholing Vakbekwaamheid Chauffeur C en D) voldoen aan de ‘basiskwalificatie vakbekwaamheid’ of de ‘Code 95’. In de praktijk wil dit zeggen dat chauffeurs elke 5 jaar 35 uur scholing dienen te volgen om de geldigheid van hun rijbewijs C/D te verlengen.

De opleidingen die veel rijscholen standaard aanbieden zijn vaak te algemeen. Daarom ging BFA op zoek naar een lesgever die cursussen kon aanbieden op maat van de diervoedersector. Deze vonden we bij Ways Europe, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in het geven van opleidingen voor de transportsector.

Cursus 'Kundig in het lossen'

Sinds 2022 bieden BFA en Ways Europe samen de cursus ‘Kundig in het lossen’ aan. De cursus brengt diervoederchauffeurs de kneepjes van het vakkundig lossen bij. Tijdens de cursus wordt dieper ingegaan op theoretische kennis van allerlei producten en hun eigenschappen, en de principes van het lossen. Daarnaast zijn er praktische oefeningen waarbij moeilijke situaties worden gesimuleerd, zoals bijv. het vastlopen van een product in de losbuis.

Last update: 15/06/2022


 Wil je zelf ook deelnemen aan de cursus?
Bekijk dan 
deze brochure of contacteer Ways Europe.


Ketenoverleg

Lees meer over de gedragscode en de werkgroep duurzaamheid van het Ketenoverleg.

Antibiotica

BFA werkte eveneens een actieplan antibioticareductie uit.

Onderzoek

Deze pagina handelt over onderzoek in onze sector.