Mestproblematiek

Een teveel aan nitraten en fosfaten in het water wordt voornamelijk toegeschreven aan (over)bemesting in de landbouw. Er wordt dus meer mest toegediend dan goed is voor het milieu. Regionaal lopen de verschillen erg uiteen: in gebieden waar groenten en aardappelen geteeld worden ligt de waterkwaliteit lager. Gaat het om late teelten, dan zijn de risico’s op nitraatverliezen naar het water het grootst, omdat er laat bemest wordt.

Waar komt die mest vandaan?

Vlaanderen heeft een grote veestapel waardoor er meer mest wordt geproduceerd dan er kan afgezet worden op landbouwgrond. Ongeveer twee derde van de dierlijke mestproductie wordt afgezet op landbouwgrond. Het mestoverschot gaat naar de mestverwerking. 

Het gebruik van dierlijk mest is flink gedaald sinds 2007, vooral door de striktere bemestingsnormen die opgelegd worden in de verschillende Mest Actie Plannen (MAP’s). Daartegenover staat dat het gebruik van kunstmest is gestegen. De doelstellingen die in het zesde mestactieplan staan, worden niet gehaald. Een zevende mestactieplan, dat in voege zal treden vanaf 1 januari 2024, moet de problematiek verder aanpakken.

MAP7: meer begeleiding van landbouwers

MAP7 hanteert een holistische aanpak om de waterkwaliteit, de bodemvruchtbaarheid en –kwaliteit, de circulariteit en de bemesting te verbeteren. Landbouwers krijgen zowel generieke als gebiedsgerichte maatregelen opgelegd. Handhaving blijft een essentieel onderdeel van het MAP waarbij het nitraatresidu als belangrijk instrument wordt aanzien. In MAP7 zal men terug meer inzetten op begeleiding van de landbouwers.

Ook in Wallonië moeten landbouwers maatregelen volgen via het Programme de gestion durable de l'azote en agriculture (PGDA). Dit trad eind 2002 in werking en is sindsdien al verschillende keren hernieuwd. De maatregelen zijn er echter minder streng omdat er meer aan grondgebonden landbouw gedaan wordt en de mestafzet gegarandeerd is.



BFA draagt haar steentje bij aan de wegwerking van de mestoverschotten door het probleem bij de bron aan te pakken: via nutriëntenarme voeders zorgen we dat de uitscheiding van stikstof en fosfor in dierlijke mest vermindert.

Meer informatie vind je hier. 

Mestbank

In Vlaanderen is de Mestbank bevoegd voor het naleven van de mestwetgeving.

Meer informatie vind je op de website van het VLM. 


GGO

Lees hier meer over GGO's.

Convenanten

Energie

Hier komt u te weten hoe BFA u kan helpen met uw energiefactuur.

Milieuproblematiek

Lees ook zeker meer over de mestproblematiek en gevaarlijke preparaten.