Salmonella

Salmonella is een bacterie die behoort tot de familie van de Enterobacteriaceae. Er bestaan meer dan 2.500 soorten, ook wel serotypes genoemd. De bacterie komt van nature voor in het darmstelsel van dier en mens, alsook in het milieu.

Salmonella staat bekend als de veroorzaker van Salmonellose. Deze frequent voorkomende vorm van voedselinfectie wordt voornamelijk geassocieerd met het eten van besmet voedsel dat onvoldoende gegaard werd. Meer info hier.

Ook dieren (voornamelijk varkens en pluimvee) zijn vatbaar voor Salmonella, met symptomen van diarree tot sterfte. Dieren kunnen echter ook zonder het vertonen van specifieke symptomen drager zijn van de bacterie en op deze wijze aanleiding geven tot Salmonellose bij de mens. 

Om de bestrijding van Salmonella in goede banen te leiden, werden door de overheid meerdere bestrijdingsprogramma’s op punt gezet.

Naast de overheid, zet ook de mengvoedersector hard in op de bestrijding van Salmonellla. BFA organiseert bijvoorbeeld het Interventiefonds Salmonella. Dit fonds staat de kwekers van braadkippen bij indien Salmonella SE / ST op hun bedrijf vastgesteld wordt.

Omdat ook de overdracht van Salmonella van voeder naar dier niet uitgesloten kan worden, worden diervoeders intensief gescreend op de aanwezigheid van Salmonella. Meer info rond het sectoraal bemonsteringsplan van BFA vindt u hier.

Indien tijdens deze screening Salmonella vastgesteld wordt, zullen in samenspraak met het FAVV de nodige acties ondernomen worden. De beslissingen zullen in zo’n geval genomen worden a.d.h.v. de beslissingsboom uit de omzendbrief m.b.t. de bestrijding van Salmonella in diervoeders ( PCCB/S1/CKS/483559).


Lexicon

SE en ST zijn serotypen van Salmonella

SE : Salmonella Enteridis

ST : Salmonella Typhimurium