De EU Deforestation Regulation (EUDR) is een nieuwe Europese wetgeving tegen ontbossing die op 31 december 2024 in werking treedt. Deze wet verbiedt bedrijven in de EU om bepaalde grondstoffen of producten te importeren of exporteren als deze bijdragen aan ontbossing. Alle producten die binnen de EU verhandeld worden, moeten voortaan:
- Ontbossingsvrij zijn,
- Voldoen aan de lokale wetgeving van het productieland,
- Vergezeld gaan van een zorgvuldigheidsverklaring.
Deze regels zijn bedoeld om de wereldwijde ontbossing drastisch te verminderen door de handel in ontbossingsgerelateerde producten aan banden te leggen.
Wanneer treedt de EUDR in werking?
De EUDR wordt vanaf 30 december 2024 van kracht voor grote en middelgrote bedrijven. Kleine en micro-ondernemingen, die minder dan 50 medewerkers hebben of een omzet onder de 10 miljoen euro genereren, hoeven zich pas vanaf 31 juni 2025 aan te passen aan de nieuwe ontbossingswetgeving.
Welke producten vallen onder de EU Deforestation Regulation (EUDR)?
De EU Deforestation Regulation richt zich op een aantal grondstoffen die sterk bijdragen aan ontbossing. Dit zijn onder andere: Soja, koffie, palmolie, cacao, hout, runderen, rubber. Daarnaast vallen ook producten die uit deze grondstoffen zijn afgeleid, onder de EUDR. Deze volledige groep wordt aangeduid als de "relevante producten".
Welke producten vallen niet onder de EUDR?
Producten met een GN-code die niet in Bijlage 1 van de wetgeving staan, vallen buiten de scope van de EUDR. Dit geldt zelfs als ze ingrediënten bevatten die wel binnen de wet vallen. Voorbeelden hiervan zijn mengvoeders en melk, die niet als "relevante producten" worden beschouwd en daarom geen zorgvuldigheidsverklaring vereisen.
Runderen en rundvlees vallen daarentegen wel onder de relevante producten van de EU Deforestation Regulation. Rundveehouders zijn verplicht om de nodige gegevens bij te houden voor hun dieren. Hoewel soja en palmolie al eerder in de keten worden afgedekt, hoeven mengvoederfabrikanten geen EUDR-informatie door te geven aan rundveehouders.
Welke bedrijven vallen onder de EUDR?
Alle bedrijven die handelen in relevante producten vallen onder de EU Deforestation Regulation (EUDR). Bedrijven die geen relevante producten op de Europese markt brengen, zoals melkerijen en mengvoederfabrikanten, hoeven geen zorgvuldigheidsverklaring af te geven of EUDR-verplichtingen na te komen.
Hoe wordt de naleving van de EUDR gehandhaafd?
In België wordt de naleving van de EUDR gecontroleerd door de FOD Volksgezondheid. Inspecteurs hebben het recht om toegang te vragen tot zorgvuldigheidsverklaringen en risicobeoordelingsprocedures van bedrijven. Bedrijven die de wet overtreden, kunnen geconfronteerd worden met boetes tot 4% van de Europese omzet, verbeurdverklaring van producten, en uitsluiting van aanbestedingsprocedures.
Vervangt de EUDR duurzame sojacertificaten?
Nee, duurzame sojacertificaten blijven relevant voor de markt, omdat deze verder gaan dan alleen ontbossing. De EU Deforestation Regulation vereist echter dat ontbossingsvrije producten fysiek en gescheiden op de Europese markt worden gebracht. Certificaten kunnen een hulpmiddel zijn voor de bewijslast binnen de zorgvuldigheid, maar worden niet als voldoende beschouwd.
Relevante documenten & links