Het belang van nevenstromen in diervoeder


Voedselgrondstoffen bestaat uit een eetbaar deel, en een niet-eetbaar deel (bijv. schillen, beenderen, pitten, enz.). Wat we kunnen opeten, is voedsel. Het niet-eetbaar deel dat vrijkomt tijdens de productie, verwerking of consumptie van voedsel, noemt men een nevenstroom.

Waarom gebruiken we nevenstromen?

Nevenstromen bevatten vele nutriënten die dieren kunnen eten en omzetten in nuttige dierlijke eiwitten. Het gebruik van nevenstromen voegt ook een economische waarde toe aan het oorspronkelijk voedermiddel. Door de grote beschikbaarheid aan alternatieve voedermiddelen, versterkt de sector tot slot haar concurrentievermogen.

Tegen 2030 komt 37% van de gebruikte grondstoffen in de Belgische diervoedersector uit nevenstromen van de levensmiddelen- en biobrandstofindustrie. Elk BFA-lid krijgt jaarlijks inzicht in zijn gebruik van nevenstromen ten opzichte van het gemiddelde in de sector.

Waar komen nevenstromen vandaan?

In het mengvoeder worden nevenstromen verwerkt die afkomstig zijn uit sectoren zoals de aardappelindustrie (bijv. aardappelzetmeel), de maalderij-industrie (bijv. tarwezemelen) of de suikerindustrie (bijv. bietenpulp). Maar ook de brouwerij-industrie (bijv. bierdraf), de biobrandstofindustrie (DDGS (Dried Distillers Grains with Solubles)) en dierlijke bijproducten (bijv. weipoeder) zijn een belangrijke bron van nevenstromen. Daarnaast worden er ook veel stromen uit de voedingsindustrie verwerkt in mengvoeders. Voorbeelden hiervan zijn o.a. citruspulp, eierschalen, gebroken koekjes, resten van deeg- en broodproducten, slecht verpakte producten, etc.

Voor deze producten hun weg vinden naar de diervoederfabrieken, worden ze natuurlijk onderworpen aan strenge controles van voedselveiligheid. Dit maakt dat de diervoederindustrie een van de weinige sectoren is die grondstoffen - afkomstig van andere productieprocessen - efficiënt kunnen identificeren en opwaarderen.

Voorbeelden van grondstoffen

  • Tarwe- en rijstmaalderij: rijstevoermeel en tarwezemelgrint
  • Suikerproductie: suikerbietenpulp en melasse
  • Bierbrouwerij: bierbostgelpellets en biergist