Vraag naar eiwitten stijgt wereldwijd


Eiwitten vind je terug in zowel dierlijke als plantaardige producten. In België levert de veehouderij een significante bijdrage aan de eiwitbevoorrading van onze bevolking. Maar het huidige model van eiwitproductie en -consumptie staat onder druk. Door de globale bevolkingstoename stijgt de wereldwijde vraag naar (dierlijke) eiwitten. Om tegemoet te komen aan de uitdagingen op het vlak van voedselzekerheid, milieu-impact en volksgezondheid, moeten we de ecologische duurzaamheid van ons voedselsysteem verbeteren. Een aanpassing van het productiemodel dringt zich aan.

Alternatieve eiwitbronnen

BFA legt zich al jaren toe op het zoeken naar strategieën tot het verduurzamen van de traditionele dierlijke eiwitten en veevoederproductie enerzijds, en een diversificatie van het eiwitaanbod anderzijds. Naast onderzoek over sojateelt op eigen bodem lopen er verschillende onderzoeksprojecten over andere eiwithoudende gewassen. Daarnaast bekijkt de sector pistes om de afhankelijkheid van invoer te verlagen en het eiwitgebruik in diervoeder te verminderen.

Gebruik van insecten in diervoeders

Het strategisch platform insecten zet in op samenwerking en werpt haar vruchten af. Verder onderzoek is echter nodig om insecten op grote schaal duurzaam en voedselveilig te kunnen kweken. Bovendien wordt de Europese wetgeving aangepast zodat er meer insecteneiwitten in diervoeders verwerkt kunnen worden.

Sources alternatives de protéines


Dans le prolongement des deux premiers plans d'action Sources de protéines alternatives (2011-2020), BFA, en collaboration avec le gouvernement flamand, élabore un plan visant à rendre les flux d'aliments pour animaux plus durables, et ce, par le biais de la Stratégie flamande pour les protéines. L'une des pistes à suivre est la transformation et la production de sources de protéines alternatives, telles que les protéines cellulaires (viande cultivée, microbes et microalgues), les nouvelles protéines animales (insectes), les protéines issues de coproduits et les protéines végétales dans l'alimentation animale européenne. Une autre piste consiste à réduire l'utilisation de soja et des sous-produits du soja.  


Avec un large groupe de partenaires de l'industrie agroalimentaire et du gouvernement flamand, BFA vise à obtenir un approvisionnement en protéines plus durable et diversifié d'ici 2030. Six thèmes stratégiques sont mis en avant dans la stratégie sur les protéines:

► Alimentation animale durable : renforcer la durabilité des sources de protéines pour l'alimentation animale 
► Production animale durable : rendre la production animale plus durable
► Plus de protéines végétales : augmentation de la production de protéines végétales 
► Plus de nouvelles protéines : développer des sources de protéines innovantes 
► Plus de diversité dans les produits : diversité dans la transformation pour une diversité dans l'approvisionnement
► Consommation durable de protéines : équilibrée, saine, diversifiée, respectueuse de l'environnement et locale 

BFA est impliquée pour les premier et deuxième thèmes. Vous trouverez plus d'informations sur chaque thème sur le site web de la stratégie protéines flamande.

Vlaamse Voedselstrategie - Go4Food


In 2022 stelde Vlaams minister Jo Brouns de ‘Vlaamse Voedselstrategie voor Morgen - Go4Food’, voor. Aan deze strategie werkt een voedselcoalitie mee, met vertegenwoordigers uit de agrovoedingsketen (waaronder BFA), middenveld, onderzoek en beleid. De opzet van de strategie is de uitrol van een beter voedselsysteem en de aanpak van urgente uitdagingen op het vlak van gezondheid, leefmilieu en klimaat, economische weerbaarheid en innovatie. 


Hiermee engageert Vlaanderen zich om vanuit diverse beleidsdomeinen en stakeholders de krachten te bundelen tot een coherent voedselbeleid. De strategie is opgebouwd rond vier pijlers:

Gezonde en duurzame voeding voor iedereen

Voedselsysteem binnen ecologische grenzen

Voluit voor een veerkrachtige voedseleconomie

Voedsel verbindt boer tot burger

Strategische doelstellingen

Onder deze pijlers zijn 19 strategische doelstellingen geformuleerd. Enkele voorbeelden: voedselomgevingen creëren waarin gezonde en duurzame keuzes de gemakkelijkste keuzes zijn, een voedselcultuur nastreven waarin elke burger voedselgeletterd is, samenwerking en vertrouwen in de keten versterken, een klimaatneutraal en klimaatslim voedselsysteem, en verbinden van mens, natuur en voedsel. 98 werkpaden beschrijven hoe we samen de doelstellingen kunnen bereiken.