Platform MVDS

In 2006 richtten een aantal Belgische stakeholders, onder leiding van BFA, het Platform ‘Maatschappelijk Verantwoorde DiervoederStromen’ (MVDS) op, met een drieledig doel:
   • Uitwerken van een standaard voor maatschappelijk verantwoorde diervoederstromen
   • Promoten van lokale (lees Europese) eiwitten
   • Gebruik van eiwitten diversifiëren

De eerste missie, het uitwerken van een standaard voor maatschappelijk verantwoorde diervoederstromen, houdt in dat diervoederstromen stapsgewijs aan bepaalde criteria van maatschappelijke verantwoording moeten beantwoorden.

Als startproject werd geopteerd om dit voor soja uit te werken, daar soja een belangrijke eiwitrijke grondstof is voor dierenvoeders, die echter weinig in onze gebieden geteeld wordt. Import gebeurt ondermeer vanuit Brazilië, Argentinië, VS, Canada, Paraguay, China en India.

Lees hier meer details over het platform!

Alternatieve Eiwitbronnen

De overheid ondersteunt BFA bij het behalen van de twee resterende missies van het platform MVDS:

1) Promoten van lokale (lees Europese) eiwitten

2) Promoten van alternatieve eiwitbronnen

Dit gebeurde tot einde 2020 aan de hand van een tweede Actieplan Alternatieve Eiwitbronnen en een kadernota die het actieplan begeleidt.  

In dit persbericht kan u enkele acties vinden die BFA en het departement Landbouw & Visserij gedurende de periode 2016 – 2020 ondernomen hebben ter ondersteuning van bovenstaande missies.

Als vervolgtraject op de eerste twee Actieplannen Alternatieve Eiwitbronnen (2011 – 2020) heeft BFA samen met de Vlaamse overheid/minister Crevits vooropgesteld om de diervoederstromen verder te verduurzamen en dit via de Vlaamse Eiwitstrategie

Eén van de te volgen pistes voor het duurzamer maken van de diervoederstromen en meer bepaald de eiwitstromen, is de inzet van alternatieve eiwitbronnen in Europees diervoeder. Het doel is hierbij de import van eiwitten te reduceren door de realisatie van een meer lokale stikstofcyclus.

Vlaamse Eiwitstrategie

Met een brede groep aan partners uit de agro-voedingsindustrie en de Vlaamse overheid willen we tegen 2030 een duurzame en diverse eiwitvoorziening realiseren. Zes strategische thema’s worden hiervoor in de eiwitstrategie naar voor geschoven:

  1. Duurzaam diervoeder: verder verduurzamen van eiwitbronnen voor diervoeder
  2. Duurzame dierlijke productie: verder verduurzamen van de dierlijke productie
  3. Meer plantaardige eiwitten: hogere productie van plantaardige eiwitten
  4. Meer nieuwe eiwitten: ontwikkelen van innovatieve eiwitbronnen
  5. Meer productdiversiteit: diversiteit in verwerking voor diversiteit in aanbod
  6. Duurzame eiwitconsumptie: evenwichtig, gezond, divers, milieuverantwoord en lokaal

BFA zal de kar trekken van het eerste thema en het tweede thema mee ondersteunen waar mogelijk. Meer info per thema is te vinden op de webpagina van de eiwitstrategie.   

Bekijk hier de lancering van de Vlaamse eiwitstrategie die plaatsvond op 23 februari 2021.

Persbericht Departement Landbouw & Visserij 


Circulaire voedselketen

In 2017 ging ‘Vlaanderen Circulair’ van start met als doel de transitie naar de circulaire economie in Vlaanderen te realiseren tegen 2050. De huidige Vlaamse Regering zet het traject verder met Ministers Demir en Crevits aan het roer.

Als onderdeel van Vlaanderen Circulair werd er dit jaar het project ‘circulaire voedselketen’ opgezet waarbij we via circulariteit binnen de agro-voedselketen duurzaamheid willen bevorderen. Als diervoedersector zetten we al jaren in op circulariteit door gebruik te maken van nevenstromen en zo efficiënt mogelijk nutriënten in te zetten. Ook in de toekomst zal de sector deze weg blijven volgen. Er werden dan ook verschillende acties hierrond opgenomen in ons duurzaamheidscharter ‘3D in 12 stappen’.

 

Voedselcoalitie

Lokale voeding is door de coronacrisis de afgelopen maanden maatschappelijk opnieuw een belangrijk thema geworden. Vlaams Minister van Landbouw en Voeding, mevrouw Hilde Crevits, wil van die tendens gebruikmaken om tot een echte voedselstrategie te komen in Vlaanderen. Daarom werd het project Vlaamse Kost gelanceerd waarbij een maatschappijbreed debat zal worden gehouden over hoe we onze voedseleconomie willen uitbouwen in de toekomst. Om een voedselverhaal te maken dat langetermijneffecten kan hebben, vindt minister Crevits samenwerking met partners cruciaal. Daarom stelt ze een voedselcoalitie samen waarvan BFA deel uit maakt.