Vraag naar eiwitten stijgt wereldwijd


Eiwitten vind je terug in zowel dierlijke als plantaardige producten. In België levert de veehouderij een significante bijdrage aan de eiwitbevoorrading van onze bevolking. Maar het huidige model van eiwitproductie en -consumptie staat onder druk. Door de globale bevolkingstoename stijgt de wereldwijde vraag naar (dierlijke) eiwitten. Om tegemoet te komen aan de uitdagingen op het vlak van voedselzekerheid, milieu-impact en volksgezondheid, moeten we de ecologische duurzaamheid van ons voedselsysteem verbeteren. Een aanpassing van het productiemodel dringt zich aan.

Alternatieve eiwitbronnen

BFA legt zich al jaren toe op het zoeken naar strategieën tot het verduurzamen van de traditionele dierlijke eiwitten en veevoederproductie enerzijds, en een diversificatie van het eiwitaanbod anderzijds. Naast onderzoek over sojateelt op eigen bodem lopen er verschillende onderzoeksprojecten over andere eiwithoudende gewassen. Daarnaast bekijkt de sector pistes om de afhankelijkheid van invoer te verlagen en het eiwitgebruik in diervoeder te verminderen.

Gebruik van insecten in diervoeders

Het strategisch platform insecten zet in op samenwerking en werpt haar vruchten af. Verder onderzoek is echter nodig om insecten op grote schaal duurzaam en voedselveilig te kunnen kweken. Bovendien wordt de Europese wetgeving aangepast zodat er meer insecteneiwitten in diervoeders verwerkt kunnen worden.

Alternatieve Eiwitbronnen


Als vervolgtraject op de eerste twee Actieplannen Alternatieve Eiwitbronnen (2011 – 2020) werkt BFA samen met de Vlaamse overheid een plan uit om de diervoederstromen verder te verduurzamen en dit via de Vlaamse Eiwitstrategie. Een te volgen piste is de verwerking en productie van alternatieve eiwitbronnen, zoals cellulaire eiwitten (kweekvlees, microbieel en microalgen), nieuwe dierlijke eiwitten (insecten), eiwitten uit nevenstromen en plantaardige eiwitten in Europees diervoeder. Anderzijds willen we een reductie realiseren in het gebruik van soja(bijproducten).

Verduurzamen van eiwitbronnen voor diervoeder

In 2023 ontwikkelden de partners 29 nieuwe streefdoelen om de eiwittransitie verder vorm te geven. De doelstellingen voor duurzaam diervoeder hebben betrekking op het verminderd gebruik van soja in het voeder en het stimuleren van het gebruik van nevenstromen. Met een brede groep aan partners uit de agrovoedingsindustrie en de Vlaamse overheid wilt BFA tegen 2030 een duurzamere en diverse eiwitvoorziening realiseren. Zes strategische thema’s worden in de eiwitstrategie naar voor geschoven, waarbij BFA de kar trekt van het eerste thema: 

Duurzaam diervoeder: verder verduurzamen van eiwitbronnen voor diervoeder
Duurzame dierlijke productie: verder verduurzamen van de dierlijke productie
Meer plantaardige eiwitten: hogere productie van plantaardige eiwitten
Meer nieuwe eiwitten: ontwikkelen van innovatieve eiwitbronnen
Meer productdiversiteit: diversiteit in verwerking voor diversiteit in aanbod
Duurzame eiwitconsumptie: evenwichtig, gezond, divers, milieu-verantwoord en lokaal


Meer informatie? Bekijk de website van het Agentschap Landbouw & Zeevisserij

Vlaamse Voedselstrategie - Go4Food


In 2022 stelde Vlaams minister Jo Brouns de ‘Vlaamse Voedselstrategie voor Morgen - Go4Food’, voor. Aan deze strategie werkt een voedselcoalitie mee, met vertegenwoordigers uit de agrovoedingsketen (waaronder BFA), middenveld, onderzoek en beleid. De opzet van de strategie is de uitrol van een beter voedselsysteem en de aanpak van urgente uitdagingen op het vlak van gezondheid, leefmilieu en klimaat, economische weerbaarheid en innovatie. 


Hiermee engageert Vlaanderen zich om vanuit diverse beleidsdomeinen en stakeholders de krachten te bundelen tot een coherent voedselbeleid. De strategie is opgebouwd rond vier pijlers:

Gezonde en duurzame voeding voor iedereen

Voedselsysteem binnen ecologische grenzen

Voluit voor een veerkrachtige voedseleconomie

Voedsel verbindt boer tot burger

Strategische doelstellingen

Onder deze pijlers zijn 19 strategische doelstellingen geformuleerd. Enkele voorbeelden: voedselomgevingen creëren waarin gezonde en duurzame keuzes de gemakkelijkste keuzes zijn, een voedselcultuur nastreven waarin elke burger voedselgeletterd is, samenwerking en vertrouwen in de keten versterken, een klimaatneutraal en klimaatslim voedselsysteem, en verbinden van mens, natuur en voedsel. 98 werkpaden beschrijven hoe we samen de doelstellingen kunnen bereiken.