Plate-forme ASRA

En 2006, un groupe de stakeholders belges ont créé la plate-forme ‘Aliments Sociétalement Responsables pour Animaux’ (ASRA),  sous la direction de la BFA. L’objectif de la plate-forme était triple:
   • Elaborer un standard pour les aliments sociétalement responsables pour animaux
   • Promouvoir les protéines locales (lisez ‘européennes’)
   • Diversifier les sources de protéines utilisées

La première mission, l'élaboration d'un standard pour les aliments pour animaux sociétalement responsables, implique que les aliments pour animaux sont petit à petit soumis à des critères de responsabilité sociale.

Pour le projet de départ, la BFA a choisi pour commencer par le soja, une matière première très riche en protéines pour l'alimentation animale, mais rarement cultivé dans nos régions. L'importation se fait principalement du Brésil, de l’Argentine, des Etats-Unis, du Canada, du Paraguay, de la Chine et de l’Inde.

Découvrez ici plus de détails concernant la Plate-forme!

Sources alternatives de protéines

Les autorités publiques soutiennent la BFA dans la réalisation des deux missions restantes de la Plate-forme ASRA:

1) Promouvoir les protéines locales (lisez européennes)

2) Promouvoir les sources protéiques alternatives

Pour ce faire, une deuxième Plan d’action sources protéiques alternatives a été élaborée ainsi qu’une Note cadre pour acompagner le Plan d’action.

Circulaire voedselketen

In 2017 ging ‘Vlaanderen Circulair’ van start met als doel de transitie naar de circulaire economie in Vlaanderen te realiseren tegen 2050. De huidige Vlaamse Regering zet het traject verder met Ministers Demir en Crevits aan het roer.

Als onderdeel van Vlaanderen Circulair werd er dit jaar het project ‘circulaire voedselketen’ opgezet waarbij we via circulariteit binnen de agro-voedselketen duurzaamheid willen bevorderen. Als diervoedersector zetten we al jaren in op circulariteit door gebruik te maken van nevenstromen en zo efficiënt mogelijk nutriënten in te zetten. Ook in de toekomst zal de sector deze weg blijven volgen. Er werden dan ook verschillende acties hierrond opgenomen in ons duurzaamheidscharter ‘3D in 12 stappen’.

 

Voedselcoalitie

Lokale voeding is door de coronacrisis de afgelopen maanden maatschappelijk opnieuw een belangrijk thema geworden. Vlaams Minister van Landbouw en Voeding, mevrouw Hilde Crevits, wil van die tendens gebruikmaken om tot een echte voedselstrategie te komen in Vlaanderen. Daarom werd het project Vlaamse Kost gelanceerd waarbij een maatschappijbreed debat zal worden gehouden over hoe we onze voedseleconomie willen uitbouwen in de toekomst. Om een voedselverhaal te maken dat langetermijneffecten kan hebben, vindt minister Crevits samenwerking met partners cruciaal. Daarom stelt ze een voedselcoalitie samen waarvan BFA deel uit maakt.